Opfleuren zorgcentra AMIE-ouderenzorg

Zo’n kille, klinische ziekenhuisuitstraling is natuurlijk geen warme en liefdevolle leefomgeving voor dementerende ouderen. Dat vonden ze bij AMIE-ouderenzorg ook. Samen met interieurvormgever FactorRood zorgden we voor mooie prints op liften, wanden en ramen. Bovendien kregen de kamerdeuren van de bewoners desgewenst een gepersonaliseerd uiterlijk: hun oude voordeur. Dat draagt niet alleen bij aan een vertrouwd ‘thuisgevoel’, maar helpt ze ook om hun kamer terug te vinden.

Met thema’s als bos, strand en stad maakten we een kleurrijk geheel van de openbare ruimten in het verzorgingstehuis. De ramen in de hal transformeerden we bijvoorbeeld tot een groene oase, de liftdeuren veranderden we in een strandschilderij of stadsgezicht. En niet alleen aan de buitenkant, ook het interieur van de liften kreeg een mooie print.

Op deze manier droegen we bij aan een mooie leefomgeving met een positieve uitstraling voor dementerende ouderen. De bewoners moeten immers al zo veel missen en zijn hun eigen omgeving kwijt. Maar het gaat hierbij niet alleen om sfeer en uitstraling. De kleurrijke leefomgeving die zo ontstaat draagt namelijk ook bij aan de herkenbaarheid. Zo weten de bewoners misschien niet precies welke lift ze moeten pakken, maar wel dat ze de lift met het strandhuisje moeten hebben.

Voor de aankleding gebruikten we verschillende materialen, bijvoorbeeld antigraffiti-materiaal of bekleding met een zachte look and feel. Alle gebruikte materialen zijn eenvoudig te reinigen. Een mooi project, waarin we in het hele traject – van ontwerp tot uitvoering – onze snelheid, creativiteit en flexibiliteit konden etaleren.